streda 25. novembra 2015

Ken Follett - Prah večnosti (...veľké zakončenie veľkej trilógie...)

Ahojteee :-)


Prah večnosti je tretím a záverečným pokračovaním Follettovej majstrovskej ságy Storočie. Autor ani v závere trilógie nestráca nič zo svojej povesti majstra v písaní historických románov. Kniha bola naozaj a bez prikrášľovania fenomenálnym zakončním výbornej trilógie.


Druhá svetová vojna sa skončila, no svetové usporiadanie ani zďaleka nie je idylické. Na jednej strane sveta sa George Jakes stáva blízkym spolupracovníkom Bobbyho Kennedyho a je tak v prvej línii boja černochov, vedených Martinom Lutherom Kingom, v boji za svoje práva. Na opačnom konci zemgule pracuje Dimka Dvorkin pre sovietskeho vodcu Nikitu Chruščova. Svet sa čoraz viac polarizuje a tretia svetová vojna je na spadnutie...

Follett opäť raz nechal svojích hrdinov byť pri tvorení dejín. A ako v jeho predchádzajúcich knihách to nerobí nudným učiteľským spôsobom, ale jeho pútavý štýl písania čitateľa doslova priklincuje ku knihe. (Čo na tom, že má vyše 900 strán.) Obdobie studenej vojny bolo tak pútavé a turbulentné, že na nejaké nudné opisy, pasáže, či dokonca celé kapitoly tu nezostáva čas. Máme tu stavbu berlínskeho múra, boj černochov za ľudské práva, blokáciu Kuby, atentát na Kennedyho, vojnu vo Vietname, aféru Watergate, pražskú jar a jej následné potlačenie (bolo skvelé sledovať, že Follet sa v tejto časti venoval aj Československu), gulagy a tajné hnutia v Sovietskom zväze, až po rúcanie východného bloku, vznik Solidarity v Poľsku a pád železnej opony. Ak by som mala autorovi niečo vytknúť, tak jedine, že toto dlhé obdobie doslova nadupané doležitými historickými udalosťami, ktoré formovali súčasný svet, nerozdelil na dve časti. Áno, skrátka som nechcela, aby sa táto trilógia skončila a nedbala by som, keby mala ďalších hoc aj 10 častí :-)

Vďaka Follettovým knihám budete mať možnosť doplniť si medzery v dejepise a na pár týždňov sa stanete súčasťou vzrušujúceho dobrodružstva. Áno. Dvadsiate storočie bolo mimoriadne kruté, smutné, depresívne, a turbulentné. No bez týchto udalostí by sme neboli tam kde sme dnes, a je to práve Follettovo dielo, ktoré to mnohým pomôže pochopiť. Na záver si vychutnajte video, kde vás autor povodí po miestach z Prahu večnosti. Majte krasny deň :-)


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára